Ledlamp weggooien? Zo doe je het goed

Ledlamp weggooien? Zo doe je het goed

Ledlampen zijn duurzaam, energiezuinig en gaan lang mee. Maar ook een ledlamp gaat op een dag stuk. Dan rijst de vraag: hoe moet je een ledlamp weggooien? In dit artikel lees je precies wat je wel en niet mag doen, en waar je je oude lampen kwijt kunt zonder het milieu te belasten.

Waarom mag een ledlamp niet in de vuilnisbak?

In tegenstelling tot een gloeilamp of halogeenlamp, bevat een ledlamp elektronische componenten. Denk aan printplaten, een driver, en soms zelfs kleine transformatoren. Hierdoor valt een ledlamp onder klein elektrisch afval (ook wel e-waste genoemd). Gooi je een ledlamp in de grijze container, dan komt die bij het restafval terecht en wordt niet correct verwerkt. Dit is slecht voor het milieu én niet toegestaan.

Waar lever je een ledlamp in?

Je kunt een kapotte ledlamp op meerdere plekken inleveren:

  • Inleverbakken bij winkels: Veel bouwmarkten, elektronicazaken en supermarkten hebben een aparte bak staan voor lampen en klein elektrisch afval.

  • Milieustraat van de gemeente: Je kunt ledlampen altijd gratis inleveren bij de gemeentelijke milieustraat. Vaak zijn hier speciale containers voor lampen, gescheiden van batterijen en ander afval.

  • Inleverpunten via Wecycle: Via Wecycle.nl kun je eenvoudig een locatie bij jou in de buurt vinden waar je je oude lamp verantwoord kunt weggooien.

Zijn alle ledlampen recyclebaar?

Ja, vrijwel alle onderdelen van een ledlamp zijn recyclebaar. De metalen kunnen opnieuw worden gebruikt, net als het glas en de elektronische componenten. Door de lamp correct in te leveren, draag je dus direct bij aan hergebruik en een lagere milieu-impact.

Wat gebeurt er met de ingeleverde lamp?

Na inzameling wordt de ledlamp eerst uit elkaar gehaald. De verschillende materialen worden vervolgens gesorteerd:

  • Metaal en koper worden omgesmolten voor hergebruik.

  • Kunststoffen worden gescheiden en verwerkt.

  • Elektronica gaat naar gespecialiseerde recyclers.

Zo komt jouw oude ledlamp in een circulaire keten terecht, waarin grondstoffen opnieuw benut worden.

Tip: gooi ook halogeen en spaarlampen apart weg

Hoewel ledlampen de standaard zijn geworden, komen veel mensen nog halogeenlampen of spaarlampen tegen bij het opruimen. Ook deze lampen mogen niet bij het restafval. Spaarlampen bevatten zelfs kwik en zijn dus extra schadelijk voor het milieu als ze verkeerd worden weggegooid.

Conclusie: lever altijd je ledlamp correct in

Het weggooien van een ledlamp lijkt misschien onbelangrijk, maar het draagt bij aan een duurzamere samenleving. Door hem in te leveren bij een erkend inleverpunt help je waardevolle grondstoffen terug te winnen en voorkom je milieuschade. Gooi je ledlamp dus nooit in de vuilnisbak, maar kies voor de juiste weg.

    27-06-2025 09:10     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.